Omgeving van de tuin

De moestuingroep beheert een vlak stuk grond van ca. 500m2 , centraal gelegen tussen het bronnenbos van de Refter, de boomgaard, de bloementuin en privétuintjes. Het perceel van de moestuin wordt doorsneden door het gebied van de Kruidentuin.

De tuin ligt goed beschut maar wel als een horizontaal terras op een verder steile noord-helling van de stuwwal. Dit gegeven in combinatie met de hoge bomen rond de tuin geven dat de bodem in de winter sterk en langdurig kan afkoelen. Omdat de zon dan niet boven de horizon van de tuin uitkomt en de bodem ongehinderd warmte naar de hemel blijft uitstralen duurt het veel langer voor de grond weer ontdooit raakt. Maar zodra de zon weer hoog genoeg komt zorgt de goede beschutting ervoor dat het weer gemakkelijk warm kan worden. De heuvel en de bomen hebben een sterk remmend effect op de wind.

Het stuk grond van de moestuin is in gebruik sinds 1984. De bodem bevat niet de oorspronkelijke grond die hier van nature voorkwam. Oorspronkelijk stonden er barakken voor de school “Notre Dame” op deze helling. Om voor de bouw eerst een groot horizontaal vlak als ondergrond te creëren is er veel grof zand aangevoerd. De barakken zijn later afgebrand en de resten zijn afgevoerd. Nadien is er door de aannemer nog meer grond (goedkope) opgebracht waarin nogal wat bouwpuin en grof grind zat. De grond is dus heel zanderig en bevat veel stenen. De grond droogt erg gemakkelijk uit. Wel is de grond door de vele jaren van composteren wel vruchtbaar geworden. De grond is wat zuurgraad betreft redelijk neutraal. De tuin kan behoorlijk productief zijn maar er zijn enkele omstandigheden die de tuin beperken in haar mogelijkheden.